Jumlah Paparan Halaman

Khamis, 30 Jun 2011

SEJARAH ALMOND LONDON KU

1997...Malaysia mengalami kemelesetan ekonomi...sedikit sebanyak Hong Leong menerima tempiasnye...bukan tempias air liur tapi tempias air mawar....hong leong ambil alih beberapa bank lain dan hong leong sebagai anchornye.....kami sebagai staff amat teruja..bukan teruja gembira tapi nervous....mane tak nye..sure kita orang akan di transferkan kemana2 yang pihak pengurusan suka....dan aku masih selamat......






2000...akhirnya aku ditransferkan ke Jalan Ipoh KL.....omak aiiii...nun jauh tu sedangkan aku di Cheras dan ketika itu aku pregnant second baby.....berfikir more than thousant times.....buat meja bulat ngan hubby...dan akhirnya aku resign.......bye Hong Leong............






2001...sahabat yang same2 kena transfer dan same2 resign.... mencadangkan same2 buat cookies raye.... aku setuju... ALMOND LONDON mase tu sesangat famous....... aku mulakan dengan bismillah....






dengan baby yang baru nak jalan jatuh...budget yang ciput.....dan pengetahuan zero tentang almond london ni aku mulakan juga bisness ni....beli buku kak zaidah (just ade gambar dan resepi sahaja)....dan cuba membuat samplenye...berjaya!!!!! atas pertolongan ex-office mate dan sahabat2 sekeliling perumahan ku.....tahun pertama aku menerima 2000pcs tempahan......dan aku menerima dengan rasa terharu yang amat sangat.......selepas syawal aku meminta feedback dari customer tentang almond london ku itu.......dari situ aku menerima berbagai kritikan... dorongan... nasihat.... petua..... dan cara2 yang lebih baik untuk menghasilkan almond london.....






DAN KINI AKU...di atas segala jerih perih.....telah dapat menghasilkan...hampir 30,000 pcs ALMOND LONDON untuk tempahan tahun 2009 yang lalu (tahun 2010 aku cuti bcoz aku bersalin 3rd baby) dan mudah-mudahan pada tahun ini 2011....aku akan berusaha lagi.......amin.......






ALMOND LONDON KU







resepinyer.....

250gm butter
1 biji telur
1 cawan gula icing
3 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan badam kisar
1 sudu kecil vanilla

biji badam bakar
chocolate masakan (saya guna dark chocolate campur sedikit milk chocolate beryl's)
minyak jagung
badam hancur bakar
mangkuk kertas

- mentega dan gula mix hingga kembang
- masukkan telur, mix lagi sebentar
- masukkan vanilla, gaul sebati
- masukkan tepung gandum, tepung jagung,
badam kisar
- adun sebati sehingga menjadi doh
- ambil sebiji badam gentel bersama sedikit doh tadi sehingga menjadi bentuk yang di ingini
- bakar hingga masak

- cairkan chocolate menggunakan double boiler (saye guna periuk nasi je)
- masukkan dalam dua sudu minyak jagung (kalau nak lagi cair boleh letak sedikit cocoa butter)
- gaul hingga chocolate cair
- bolehlah disaluti biskut yang telah sejuk tadi dengan chocolate cair ini
- masukkan kedalam mangkuk kertas dan taburkan sedikit badam hancur
- biarkan sebentar hingga chocolate mengeras

SELAMAT MENCUBE...kalau nak order pun boleh...call aje saye di 017-3215978 / 019-2187048
(psss...jangan risau tentang harga, pasti anda akan terkezut....apetah lagi kalau anda mengorder secara borong...)




Khamis, 23 Jun 2011

TART NENAS

Ha.....dah nak raya ni (ish!...puasa pun belum.....) biskut yang mesti saya buat setiap tahun mestilah tat nenas sebab....permintaannya amat menggalakkan dan bertambah setiap tahun........


Dah hampir 8 tahun saya menceburi bidang ini.........tapi tak pernah entry dalam blog (mana tak nyer...dulukan saya bute IT...sekarang ni je baru berjinak-jinak)...so sekarang boleh berkongsi resepi tat saya...


Berniaga niaga jugak tapi ilmu tetap saya nak kongsi bersama...bukan ape....untuk anak cucu saya juga.....resepi ni bukanlah resepi turun temurun....tapi resepi yang dihadiahkan oleh seseorang yang mulia hatinya....


Sebelum saya berpindah ke Muar, saya buat tat gulung...di Cheras dan KLIA ramai yang membantu...tapi di sini saya sebatang kara...so...terpaksalah bertukar haluan ke tat terap pulak...itu pun setelah di buat survey bersama-sama rakan-rakan FB(facebook laaa..), mereka memberi galakan kerana katanya tat terap lebeh feel masa makan sebab boleh gigit sikit demi sikit...naknye jem nenas tu melimpah...pergh!!..maveles...







bagi mereka yang teringin nak membuat sendiri tat ni bolehlah cuba resepi saya ni......

UNTUK PASTRY

200gm Butter
50gm minyak sapi
390gm tepung gandum
50gm tepung kastart
1 biji telur
1 biji kuning telur
4 sudu besar gula ising
1 sudu kecil vanilla

 - Adun butter, minyak sapi dan gula hingga sebati
- masukkan telur dan kuning telur...gaul sebati
- masukkan vanilla
- masukkan tepung gandum dan tepung kastart
gaul perlahan hingga sebati
- canai dan terapkan menggunakan acuan tat nenas
- paipkan jem nenas (kalau tak de piping beg boleh sudukan aje jem tu...)
haa....ini ade satu rahsia....(pssss setelah tat masak, keluar aje dari oven...tekan jem nenas dengan belakang sudu atau ape2 yang boleh di buat penekan...nanti hasilnye jem tu akan kemas, licin dan berseri....
atasnya pulak saya letak biji melon sebab nak naikkan lagi seri tat terap ni...cara ni lebih mudah dan menjimatkan masa 

UNTUK JEMNYA PULA...

2kg nenas( beli nenas 1/2 masak, kupas dan timbang)
1 1/2 cawan gula putih
1 cawan gula perang
2 sudu besar mentega
1/4 cawan sunquik

- blend nenas dan tapiskan airnya, jangan terlalu kering
- masak nenas dalam periuk nasi (kalau guna kuali harus digodak sentiasa agar tidak hangus)
- tudung periuk disengetkan bagi mengelakkan nenas beruwap. (kalau tak tutup lansung...nanti penat lap dapur sebab nenas ni akan memercik jauh) pss belajar dari pengalaman....
- sesekali godak nenas
- bila nenas dah kering, masukkan gula putih, gula perang, mentega dan sunquick
- godak sebentar dan tutup senget
- sesekali kena godak juga nenas di dalam periuk ni...kalau tak hangus gak...
- masak hingga nenas menjadi kering...agak2 ikut citerasa sendiri...

yang atas tu acuan yang saya guna...yang bawah ni pulak melon sheet...bakar dulu sekejap ye......

Selasa, 21 Jun 2011

KEK GULA HANGUS

Setiap bulan ramadan ketika kami di KLIA kuarters, pabila ke bazar ramadan anak pasti mencari kek gula hangus dan agar-agar cendol.

Dalam hati berdetik untuk cuba membuatnya..........

Dah lama memendam niat itu......

Dan selepas bulan ramadan dan syawal saya ingin mencuba buat kek gula hangus dahulu....

Lalu cube merisik pada kekawan yang tahu dan saya tahu dia terror buat kek ini..

Masa tu kami belum install internet lagi kat rumah........

Resepi telah pun diperolehi dengan mencatat sendiri resepi yang didengar dari mulut siempunya resepi........

Semangat membara dari puncak ingin ke angkasa.....bak kate faizal tahir....untuk mengembirakan hati sianak yang memang minat gila dengan kek ini.........

Tapi sayang seribu kali sayang kek gula hangus tidak menjadi seperti yang diharapkan.....

Tidak putus asa....bertanyakan lagi pada orang lain dan cuba merisik petua2 atau syarat2 untuk membuat kek ini.......

Mencuba lagi dengan harapan berbunga........walaupun dengan petua menggunakan mentega cap tong (yang sekarang telah diharamkan oleh JAKIM) katanya......

Pun tetap kek tu tak menjadi........akhirnya............di internet ini....aku belajar dialam maya ini.......baru menjadi.........terima kasih myresepi..............dan berjaya...........
walaupun tak secantik profesional tapi ini percubaan pertamaku....amat membanggakan (hehehe perasan...).

Selepas ini akan kucuba dan cuba lagi hingga aku mendapat tekstur kek ini seperti yang para pro buat tu.......walau ape pun semua pro-pro tu guna resepi yang sama seperti ku (setelah ku survey di setiap blog) mungkin ade petua lagi yang aku belum jumpa....akan ku gali bak kate kak ogy......

RESEPI KEK GULA HANGUS (ada 2 resepi.....dua-dua pun menjadi)

RESEPI 1

1 1/2 cawan gula pasir
2 cawan air panas
4 sudu besar mentega
- masukkan gula dalam periuk dan godak dengan api perlahan
- bila sudah cair dan hangus kekuningan padamkan api
- masukkan air panas tadi (BERHATI-HATI KERANA GULA AKAN MEMERCIK BILA TERKENA AIR)
- hidupkan api kembali dan godak hingga gula dan air sebati
- masukkan mentega dan tutup api

8 biji telur
1 tin susu pekat manis
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar soda bikabonat

- ayak tepung bersama soda bikabonat
- mix telur dan susu hingga sebati
- masukkan tepung yang telah diayak bersama soda bikabonat tadi
- gaul sebati dan masukkan adunan gula hangus yang telah sejuk
- gaul sebati dan biarkan selama 3 jam dengan bertutup rapat
- setelah 3 jam, masukkan adunan kedalam acuan berlubang yang telah disapu mentega dan tepung tanpa digodak lagi
- bakar dalam 45 minit 160 celcius
gula hangus, sory tak jelas sebab berasap lagi...

RESEPI 2

1 1/2 cawan gula pasir
2 cawan air panas
4 sudu besar mentega
- masukkan gula dalam periuk dan godak dengan api perlahan
- bila sudah cair dan hangus kekuningan padamkan api
- masukkan air panas tadi (BERHATI-HATI KERANA GULA AKAN MEMERCIK BILA TERKENA AIR)
- hidupkan api kembali dan godak hingga gula dan air sebati
- masukkan mentega dan tutup api

5 biji telur
1 cawan gula
2 cawan tepung gandum
200gm @ 1 cawan susu cair
1 sudu besar soda bikabonat

- ayak tepung bersama soda bikabonat
- mix telur dan gula hingga sebati
- masukkan tepung yang telah diayak bersama soda bikabonat tadi berselang seli dengan susu cair
- gaul sebati dan masukkan adunan gula hangus yang telah sejuk
- gaul sebati dan masukkan adunan kedalam acuan berlubang yang telah disapu mentega dan tepung
- bakar dalam 45 minit 160 celcius

LEPAS NI NAK CUBA KEK GULA HANGUS VERSI KUKUS PUNYA........AND TAK LUPA JUGA NAK CUBA AGAR-AGAR CENDOLLLL.........WISH ME LUCK.......



Isnin, 20 Jun 2011

JOM KITA BUAT KUIH SERI MUKA

Semakin hari semakin kusam wajah ku ini...disebabkan peningkatan usia atau sememangnya aku tak reti menjaga muka....lihat dicermin makin banyak kedutan dan jeragat yang hadir....risau....

Bagi menghilangkan rase ini....aku kedapur melihat ape-ape yang boleh dimakan.....tiade ape yang menarik perhatian....

Dan mataku terpandang sepeket beras pulut yang mulai disinggahi kumbang kumbang kecil....

Wahai pulut...kau pun seperti ku...semakin dimamah usia.....marilah aku manfaatkan keberadaan mu wahai pulut......

Tanpa berlengah ku cuci dan ku rendam pulut itu seketika................timbullah idea untuk menyerikan muka dengan kuih seri muke......
kukukus beras pulut didalam loyang yang beralaskan wrapping plastik agar mudah mengeluarkannya nanti....
(abaikan penekan itu kerana ia tiada dipasaran, rekaan khas oleh hubby ku kerana kasihan melihat merah ditapak tanganku menekan pulut panas ketika dulula....mase banyak tempahan sebelum berpindah kemuar ini)
sementara itu ku godak sebentar adunan untuk kepala kuih seri mukaku ini diatas api yang perlahan sehingga hilang buih buih yang tercipta ketika memblender tadi....(jangan tinggal walau sesaat pun adunan ini ketika di atas api)
tuangkan adunan kedalam loyang pulut tadi, hentakkan sedikit biar rata adunan tersebut lalu ku kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan sebentartadi....



tara......dah siap.......meh kita layan resepinye......




kita cerita tentang lapis bawah dulu ye iaitu bahagian pulut.............
400gm beras pulut
kukus dengan santan yang sudah dibubuh dengan sedikit garam (santan tu paras dengan tinggi pulut) dalam 20 minit.
setelah pulut masak, tekan dalam loyang (biar padat betul bila potong nanti hasilnya cantik), tekan pulut ketika pulut panas....haaa jangan lupa alas loyang tu dengan plastik...kalau tak de wrapping plastik guna plastik belanja kat kedai pun boleh......



then cerita tentang si hijau tu pulak....orang panggil kepala dia.....
3 1/4 cawan santan kelapa (blend dengan 2 helai daun pandan, tapis jangan lupa...)
1 cawan gula
2 biji telur
1 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung jagung
sedikit garam
pewarna hijau dan kuning  (hijau banyak + kuning sikitje...)



blend kan semua bahan diatas didalam blender hingga sebati
tapis adunan dan masak diatas api perlahan sebentar (kacau jangan tinggal)
masuk dalam loyang pulut tadi(adunan ni saye gune loyang 8"X8")
kukus selama lebih kurang 1 jam
setelah masak, biar sejuk betul baru boleh keluarkan dari loyang
potong
dan dinikmati bersama-sama




haaaaa...................dah makan kuih seri muka ni.......nak tengok cermin, dah naik ke belum seri muka di muka yang huduh ni.............emmmm....same je.....dah memang huduh, pakai ape pun huduh.......namun syukur alhamdulillah kerana aku diberikan olehNYA kesihatan yang baik, dan cukup seluruh sifat anggota untuk menjalankan segala tanggungjawab aku di dunia yang fana ini.....



Ahad, 12 Jun 2011

KENTANG PUTAR

Semalam beli kentang seguni di ecornsave banyak yang busuk.....setelah diasingkan rasanya kena cepat di olah kentang ini kalau tidak innalillah....lah jawabnya...

Jengah jengah blog kekawan cari resepi mash potato...

Jumpalah resepi yang mudah dan nampak sedap sangat. Mari kita cuba buat kentang putar ye......






Kentang direbus ikut suka banyak mana....bila sudah lembut kupas kulitnya dan lenyek hingga lembut....
kalau ada susu segar atau sejat bolehlah ditambah dalam kentang lenyek ni...tuang sedikit sedikit sehingga mendapat kelembutan yang digemari....jangan sampai lembek sudah.....



1/2 cawan tepung jagung di larutkan bersama satu cawan air masak...ketepikan...



cairkan 2 sudu penuh mentega didalam periuk....
masukkan larutan tepung jagung tadi...
masukkan juga 3 sudu besar sos lada hitam (saya guna jenama life)
2 sudu besar meggie sesoning
1 ketul kiub ayam
gaul sebati hingga kental...kalau ade wisk eloklah guna untuk menggaul tapi kalau tak ada guna sendukpun buleh....
selepas itu tambahkan air panas sedikit demi sedikit kedalam adunan hingga mendapat kepekatan yang digemari oleh anda.....
suai rasakan......dan boleh di hidangkan bersama kentang yang sudah dilenyek tadi....



lega rasa.....kentang dapat direscuekan......dan dah selamat masuk ke perut....ketika catatan ini di catat ntah ntah kentang tu dah sampai toilet....hehehe...selamat memanfaatkan harta yang kita ada dijalan yang betul......semoga diberkati olehNYA.


MUFFIN CHOCOLATE

muffin packing dalam dorm cup
Setelah melalui cuti sekolah yang panjang dan penuh dengan aktiviti, tragedi dan kenangan, baru hari ini melepaskan lelah dengan duduk mengupdate blog.......minggu lepas cuba menerima tempahan muffin yang paling ringkas dan sedikit jumlahnya kerana takut tak terbuat dek kerenah si kecil imran yang baru pandai meniarap.......
Yang ini bukan muffin


Saiz muffin ni saiz paper cup no.10
Harga RM0.80 setiap satunya (tidak termasuk kos penghantaran)
Jika ingin menempah bolehlah hubungi saya di talian 017-3215978 @ 019-2187048
Saya berada di Muar, Johor Darul Takzim


Sesiapa yang rajin untuk mencuba buat sendiri bolehlah layan resepi dibawah.....


Muffin Chocolate


2 biji telur ayam saiz B
1 cawan gula
1/2 cawan gula perang
1 cawan minyak masak
1 cawan tepung gandum
80gm (3/4 cawan) serbuk koko
20gm (1/4 cawan) tepung kek
1 cawan susu tepung
1 sudu kecil soda bikabonat
1 sudu kecil baking powder
1 cawan air panas
(Kalau suka boleh masukkan 1/2 cawan serbuk badam atau choclate chip atau apa-apa aje yang teringin nak dimasukkan)


Mix telur dan gula hingga kembang
masukkan minyak gaul sebati
ayak tepung gandum dan tepung kek serta koko, susu, soda bikabonat dan baking powder.
masukkan kedalam adunan telur tadi sedikit sedikit hingga habis
masukkan air panas dan gaul sebati dengan kelajuan sederhana
sudukan kedalam paper cup
bakar 170 celcius selama 20-25 minit @ hingga masak.


SELAMAT MENCUBA TAPI KALAU MALAS NAK BUAT BOLEH ORDER DENGAN SAYA.......UNTUK SEBARANG KERAIAN.......