1 2/3 CAWAN BUTTER
4 BIJI TELUR
2 CAWAN MILO
1 CAWAN SUSU PEKAT MANIS
1/2 CAWAN SERBUK KOKO
4 CAWAN TEPUNG GANDUM
500GM BISKUT JEJARI @ BISKUT MERY (UTK BISKUT MERY PECAHKAN KPD 4)
- Sediakan loyang 8"x8"..(alaskan ngan plastik lebihkan sedikit di satu sisi untuk senang mengeluarkan kek nanti...)
- Sediakan kuali sederhana besar kat atas dapur
- Satukan butter, telur & gula...kacau rata..guna sudip je..
- Bila dah sebati, masukkan milo, koko & susu....Kacau lagi biar sebati
- Masukkan tepung dan kacau lagi...
- Hidupkan api...kecil je..(sabar.....nanti hangus)...gaul adunan hingga bertukar warna chocolate pekat.
- Tutup api dan masukan biskut....gaul rata2...
- Tuang adunan kedalam loyang tadi & bentangkan sehelai lagi plastik di atas adunan, tekan adunan semasa panas sehingga padat...ratakan cantik2..(kalau tak de penekan guna tangan pun boleh yg penting alaslah tangan tu ngan kain.....)
- Pastu dekolah ape2 atas kek yg dah rata tu.....(nak bubuh milo ke...koko ke...colouring sugar ke...tapi yang paling cantik taburkan chocolate rice....kiut dan mengiurkan bila dipandang..........) tak deko pun tak pe...
- Kalau nak makan cepat, bolehlah masukkan dalam p.ais terus..itupun kalau tak sayang p.ais tu la..kalau sayang...(sbb mahal...nak nye yang peti ais yang macam pintu almari tu...) bawak2 lah bersabar...tunggulah sejuk sikit, baru masukkan dalam peti ais......tak masukkan pun tak pe...tunggu sejuk betul baru boleh potong.....kalau nak senang potong keluarkan dari loyang tu dulu........SELAMAT MAKAN KEK BATIK YE.....(baca bismillah dulu.......)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan