Jumlah Paparan Halaman

Selasa, 27 September 2011

KEK BATIK KENANGANKU


 
Pertama kali aku merasa kek ini ketika aku di sekolah menengah..............emak yang buat..........dia kate kek coklat yang tak perlu menggunakan pembancuh elektrik atau oven pembakar............teruja aku mendengarnya kerana dirumah aku ketika itu benda benda yang disebutkan tadi memang belum mampu diwujudkan didalam rumah ku tika dan saat itu.......beriya-iya aku menyuruh emak membuatnya........... padahal aku tahu kos untuk membuatnya agak mahal.........
 
 
Kini....pabila aku telah mampu untuk mengadakan kek batik ini dengan mudah malah telah mampu membeli peti ais untuk mempercepatkan penyejukkan dan pengerasannya..... aku akan tersyahdu tiap kali menjamahnya......kerana dulu sanggup emak membeli bahan bahannya dengan menggunakan buku 3 5 @ 555, demi memenuhi permintaannku...........

 
RESEPI NI AKU TAK PERNAH UBAH...INILAH RESEPI YANG MAK AKU GUNA DULU...CUMA SEKARANG NI AKU TUKAR BISKUT MERY NGAN BISKUT JEJARI MASIN.....ada jual kat kedai runcit yang guna timbang2 aje tu.......

 
1 2/3 CAWAN BUTTER
 
4 BIJI TELUR
 
2 CAWAN MILO
 
1 CAWAN SUSU PEKAT MANIS
 
1/2 CAWAN SERBUK KOKO
 
4 CAWAN TEPUNG GANDUM
 
500GM BISKUT JEJARI @ BISKUT MERY (UTK BISKUT MERY PECAHKAN KPD 4)
  1. Sediakan loyang 8"x8"..(alaskan ngan plastik lebihkan sedikit di satu sisi untuk senang mengeluarkan kek nanti...)
  2. Sediakan kuali sederhana besar kat atas dapur
  3. Satukan butter, telur & gula...kacau rata..guna sudip je..
  4. Bila dah sebati, masukkan milo, koko & susu....Kacau lagi biar sebati
  5. Masukkan tepung dan kacau lagi...
  6. Hidupkan api...kecil je..(sabar.....nanti hangus)...gaul adunan hingga bertukar warna chocolate pekat.
  7. Tutup api dan masukan biskut....gaul rata2...
  8. Tuang adunan kedalam loyang tadi & bentangkan sehelai lagi plastik di atas adunan, tekan adunan semasa panas sehingga padat...ratakan cantik2..(kalau tak de penekan guna tangan pun boleh yg penting alaslah tangan tu ngan kain.....)
  9. Pastu dekolah ape2 atas kek yg dah rata tu.....(nak bubuh milo ke...koko ke...colouring sugar ke...tapi yang paling cantik taburkan chocolate rice....kiut dan mengiurkan bila dipandang..........) tak deko pun tak pe...
  10. Kalau nak makan cepat, bolehlah masukkan dalam p.ais terus..itupun kalau tak sayang p.ais tu la..kalau sayang...(sbb mahal...nak nye yang peti ais yang macam pintu almari tu...) bawak2 lah bersabar...tunggulah sejuk sikit, baru masukkan dalam peti ais......tak masukkan pun tak pe...tunggu sejuk betul baru boleh potong.....kalau nak senang potong keluarkan dari loyang tu dulu........SELAMAT MAKAN KEK BATIK YE.....(baca bismillah dulu.......)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan