Jumlah Paparan Halaman

Rabu, 26 Oktober 2011

APAM NASI SEJUK




sebelum ni saya buat lagi tembam2 tp kakak yg saya tumpang jual kuih tu kata besar sangat tak padan dengan harga so saya pun cubalah kecikkan sedikit walau sebenarnya hati saya tak puas tengok hasilnya. 
sepatutnya kalau kita isi penuh2 acuan ni kita akan dapat hasil yg lebih tembam @ tambun

BAHAN A
1 CAWAN TEPUNG GANDUM
3 CAWAN TEPUNG BERAS
1 1/2 CAWAN GULA PASIR
1 PEKET MAURIPAN

BAHAN B
3 CAWAN AIR
2 CAWAN NASI SEJUK

XTRA
KELAPA PARUT JANGAN LUPA

- Nasi + air - blend sampai hancur

- satukan semua bahan A dan bahan B = gaul sebati hingga tak bergentel
- Biarkan 1 jam

SAMBIL MENUNGGU 1 JAM TU...
- susun acuan kedalam kukus dan sapukan sedikit aje minyak masak di setiap acuan
- panaskan air kukus hingga menggelegak

- Dah cukup 1 jam....godak adunan sedkit dan tuang kedalam acuan
- kukus dalam 20 minit
- Keluarkan dari acuan...kalau nak makan boleh cicah kelapa parut...tp kalau tak cicah kelapa pun dah sodap......

Tiada ulasan:

Catat Ulasan