karipap ni fresh lagi....aku buat di muar...kat sini terpaksa buat comel2 sikit sebab harganya tidak mengizinkan..... |
selepas menjadi doh, cubit2 doh mencadi kecil untuk senang menggelek |
gelek menggunakan roller |
bubuhlah inti banyak mana yang anda suka |
tara....dah jadi.... |
tinggal tunggu dogoreng je... |
meh kita layan resepinya....walau nampak remeh tapi kalau pandai mengatur agendanya akan jadi mudah
mula2 kita mesti buat inti dulu sebab dia perlu disejukkan
inti
10 biji kentang
2 biji bawang besar
6 biji bawang putih
segenggam ikan bilis
seketul kiub ayam/daging/ikan bilis
sedikit garam
3 sudu gula
4 sudu rempah kari daging (dibancuh dengan sedikit air)
sedikit daun sup di cincang
sedikit minyak untuk menumis
- kisar bawang besar, bawang putih dan ikan bilis
- panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar
- setelah sedikit garing masukkan kiub, garam, gula dan bancuhan rempah kari
- tumis sebentar dan masukkan kentang dan gaul sebatikan (mase ni kena suai rasekan same ada nak tambah garam ke gule ke atau perasa ke)
- pas tu masukkan air separas kentang tadi
- renehkan dengan api yg sedikit perlahan
- pastikan selalau di gaul agar tidak hangus di bahagian bawah nya
- setelah air kering dan kentang lembut masukkan daun sup dan tutup api
- gaul daun sup rata dan biarkan inti sejuk
lepas tu baru boleh buat pastry
pastry
700gm tepung gandum
(boleh menghasilkan lebih kurang 50biji karipap dlm saiz sederhana)
1 cawan minyak/mentega
2 cawan air
sedikit garam
- larutkan garam didalam 2 cawan air
- panaskan 1 cawan minyak/mentega
- buat kawah ditengah2 tepung lalu tuangkan minyak/mentega panas tadi (hati2 nanti kena tangan)
- gaul tepung perlahan sambil menuang air bercampur garam sedikit demi sedikit supaya tidak terlembik kerana kekadang lain brand tepung lain jumlah airnya...
- mula2 memang adunan melekit sikit tapi bila dah sebati adunan akan cantik kalis dari tangan dan bekas mengadun
- buat bulat kecil2 dan gelek agak2 nipis dan letak di acuan
- ambil sedikit inti dan bubuh keatas pastry tadi
- ketapkan kuat sedikit
- klimkan kembali agar pastry tidak terbuka ketika menggoreng nanti
- Goreng hingga kekuningan....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan