Jumlah Paparan Halaman

Rabu, 19 Oktober 2011

KUIH LOMPANG AKA KUIH KASUI


hasil google kat blog kengkawan...tak ingat name kawan tu...nanti saya tengok lagi..pas tu saya beritahu ye...
gambar kat atas saya buat dua adunan dari resepi kat bawah tu....baru 1st time buat dah ada org tempah...macam confiden je menjadi tapi alhamdulillah.....tu la yg dinamakan rezeki.....

1 1/2 cawan tepung beras
1 sudu besar tepung ubi
1 sudu besar air kapur masak
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan gula merah
2 1/2 cawan air

- 1/2 biji kelapa parut putih digaul dengan sedikit garam....kukus sebentar bersama sehelai daun pandan (ini untuk memanjangkan hayat kelapa parut tersebut..kalau tak kukus nanti cepat basi...)

- panaskan 1 cawan air dicampur dengan gula pasir dan gula merah beserta sehelai daun pandan
- apabila sudah memdidih (jgn lama2) tutup api dan biarkan sejuk
- campur tepung beras dan tepung ubi dengan 1 1/2 cawan air dan gaul sebati
- masukkan air kapur masak dan gaul sebentar
- masukkan air gula yang telah sejuk tadi
- gaul sebati lalu ditapis
- panaskan air kukus beserta acuan lompang
- apabila telah panas, ambil acuan lompang bubuh sedikitttt minyak masak dan tuang adunan kedalam acuan
- kukus adunan (kalau 1 adunan dlm 20 minit kalau 2 adunan dlm 30 minit)
- setelah masak, buka tutup kukus (jgn pula terkejut sebab rupa kuih lompang mase tu memang tak cantik)...biarkan betul2 sejuk
- keluarkan dari acuan dan bubuh kelapa parut putih


SIAPPPP...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan