Jumlah Paparan Halaman

Sabtu, 12 Mei 2012

APAM GULA HANGUS

Panas lagi apam ni...kalau dah betul2 sejuk lagi nampak cantik....(hari ni melaram guna piring baruuu...english stail tu...)tp kamera tetap cap rambutan...



gula hangus
1 cawan gula
1 cawan air panas
2 sudu besar mentega

JANGAN SEKALI2 GUNA SENDUK PLASTIK ATAU YG SEWAKTU DENGANNYA...
- masukkan gula dalam periuk- panaskan hingga hangus (jgn hangus sangat nanti pahit)----tutup api
- masukkan air panas (hati2 nanti kena tangan...kalau takut...guna senduk kuah...panjang sikit tangkainya...)
- hidupkan api - masukkan mentega - kacau hingga sebati --- biarkan sejuk

2 biji telur
1/2 cawan minyak masak
3 sudu besar susu pekat manis
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikabornat

- panaskan kukus
- pukul telur, minyak dan susu - sebati
- masukkan tepung yg telah diayak bersama soda bikabonat
- gaul sebati sehingga tidak bergentel
- tuang kedalam acuan yg ada (guna loyang pun boleh)
- bila air kukus dah menggelegak...kukus adunan selama 20 minit kalau guna loyang lebih sedikit masa mengukusnya, kukus dalam 30-35 minit

Tiada ulasan:

Catat Ulasan