Jumlah Paparan Halaman

Ahad, 6 Mei 2012

perbezaan yang nyata terhadap pau gebu ku ini.....

hari ini kita buat undian sesape yang nak pau yang sebelah kanan...gumuk lagi gebu, banyak inti, harganya 3 singgit atau sesape pilih pau yang sebelah kiri...ciput je tapi tetap gebu....2 singgit.........eh 4 singgit............

buat pau ni dulu sampai rasa nak menangis...kelakar pun ada...taknye......angkat aje kukus....pau semua penyek-penyek.....angkat aje kukus pau ada yang separuh masak.......
ha...kalau yang penyek2 tu sebab terlampau kembang baru nak kukus......kalau boleh jangan sampai kembang gila2 baru nak kukus...agak2 biarkan doh dalam 30 minit sudah.......

yang kanan tu namanya si KLIA, yang kiri pula si Muar

resepinya akan disertakan dibawah ini......

1kg
tepung gandum
1 cawan
susu tepung

1 peket @ 11 gm @ 2 sudu besar
mauripan (yis kering)
1 cawan
air suam2 kuku je...jangan panas sangat nanti yis mati..
8 sudu besar paras
gula pasir
2 sudu besar
bread improver (kalau tak de boleh guna shortening)
2 sudu besar
butter
2 1/4 cawan
air paip
1/2 sudu kecil
garam

inti yang digemari....

** satukan air suam dan mauripan serta gula - kacau hingga sebati - biarkan sehingga berbuih

** satukan tepung, garam, butter, bread improver dan susu tepung

** tuang adunan yis tadi kedalam adunan tepung - gaul

** tuang pula air sedikit-sedikit hingga adunan likat ditangan.

** uli hingga adunan tidak lekat di tangan atau di bekas adunan.....aka sebati da....

** pas tu ambil doh sedikit, isi inti doh......

** pas tu buat cam ni....


** biarkan kembang 2x ganda

** kukus 15 minit....


jadilah cam ni....***


lepas ni awa nak cuba pau yang ada bubuh soda bikabonat pulak...tunggu ye....


Tiada ulasan:

Catat Ulasan