Jumlah Paparan Halaman

Rabu, 9 Mei 2012

CUCUR BADAK TOMEI TOMEI KU


Masih lagi tertanya2 hingga kini, kenapa nama kuih ni cucur badak...padahal tak satupun unsur2 kuih ini yang mengaitkan ia dengan binatang bernama badak......cube ceciter sesape yang tahu asal kejadian kuih ni sehinggakan namanya mencadi cucur badak.............

Resepi ni dah lama awa buat research....sampailah bila awa dapat jumpa yang sedap, awa beli berkali...kali...dan kali... kenal pasti rasa... ape ade dalam kuih ni, terutama tang intinya... bila beli belah sebiji buat postmotem...sebab tanya tuan punya kuih jawapannya..."ala...macam biasa orang buatlah...." sah-sah tak nak kasi resepi tu....

Tak pelah kita try and error....banyak kali saya buat...puaslah (tak tahulah sama ada puas atau jenuh...) jiran saya merasa....sehinggalah saya dapat menciptakan resepi cucur badak ini.......(ini hanyalah ujikaji saya sahaja...kalau ade yang tak suka hasilnya mintak maaflah ye....)

** keledek dikupas dan direbus bersama garam (keledek haruslah di potong nipis2 setebal 1/2 inci agar cepat empuk dan serat keledek terputus)
** setelah lembut keledek tu biarkan sejuk dahulu (kalau panas2 dibubuh tepung nanti tepung masak kuih jadi liat..)
** dah sejuk barulah lenyek hingga lumat dan bubuh tepung.....
(kalau keledek lenyek tu 1 cawan, tepung 1/2 cawan begitulah seterusnya kalau keledek 3 cawan, tepung 1 1/2 cawan)
** pas tu saya sendukkan adunan keledek ni guna penyenduk aiskrim biar saiz dia same je....

intinya pula....

1 biji kelapa parut
* 3 biji bawang besar
* 1 labu bawang putih
* 5 batang serai
* segenggam udang kering
* 5-10 biji cili kering
* 1 sudu besar paras serbuk kunyit
* 1 sudu kecil jintan putih
* 1 sudu kecil jintan manis
sepelepah daun kesum
7 sudu gula pasir
1 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil pak ajinomoto

** Kisar semua bahan (*)
** Tumiskan bahan kisar hingga naik minyak (garing)
** tambahkan gula, garam dan aji - gaul sebati
** perasakan tumisan kalau ok barula boleh masukkan kelapa parut dan daun kesum....
** gaul hingga mesra







Tiada ulasan:

Catat Ulasan