Jumlah Paparan Halaman

Rabu, 19 Oktober 2011

KUIH TELUR KATAK aka KUIH BIJI SAGU



3 cawan air paip
3/4 cawan gula
2 sudu besar sirap ros
(sesape yg tak suke bau wangi sirap ros ni bolehlah tukar kepada pewarna yg anda suke...tapi bubuh sikit2 dulu...tengok kepekatan warnanya...sebab saya tak pernah guna pewarna)
1 cawan biji sagu

- 1/2 biji kelapa parut - ambil yg putih je gaul dgn sedikit garam dan kukus sebentar (letakkan sehelai daun pandan diatas kelapa tersebut)

- masukkan air paip kedalam periuk bersama gula dan sirap ros
- bila dah mendidih dan gula cair masukkan biji sagu (jangan cuba sesekali basuh sagu)
- kacau hingga biji sagu sedikit jernih dan air sedikit likat
- matikan api dan senduk adunan kedalam acuan
- kukus dalam 20 minit
- bila dah masak biarkan sejuk betul baru cantik untuk dikeluarkan dan di golek2kan dengan kelapa parut putih

SILAKAN MENCUBA

Tiada ulasan:

Catat Ulasan