Jumlah Paparan Halaman

Khamis, 27 Oktober 2011

APAM GULA MERAH



fuuuyooo...lawanye die.....tak sangka lak boleh tambun camni jadinya...first time buat ni...hubby ngan anak2 kate sedap...macam makan apam cendol......(laaaaa puuullaak)
(abaikan karipap kat belakang tu)

140gm gula merah
50gm air

4 biji telur
200gm gula
320gm tepung gandum
8gm soda bikabonat
400ml santan pekat

cairkan gula merah + air atas api sebentar

  1. pukul telur + gula = hingga gebu
  2. masukkan tepung + soda bikabonat = gaul
  3. tuang santan + air gula merah = adun sebati
  4. sapu sedikit minyak masak dalam acuan yg hendak digunakan
  5. tuang adunan kedalam acuan = rehatkan 20min
  6. dalam pada tu panaskan air kukus hingga mendidih
  7. kukus selama 15-20minit


Tiada ulasan:

Catat Ulasan