Jumlah Paparan Halaman

Rabu, 19 Oktober 2011

DONAT DAN PAU SAMBAL


 donat gebus......versi tradisional....


ni tempahan dari pelanggan berbangsa cina....dia kate "harga tak kisah ma...tapi itu resepi jangan tukar ooo..."

ni yg reject sikit...untuk diberikan kepada jiran sebelah rumah sebab anak2 doh tok sei nak makan lagi doh...


1kg tepung gandum
1 cawan susu tepung
2 sudu butter
2 sudu sortening
2 sudu mauripan
8 sudu gula pasir
sedikit garam
3 cawan air

gula kastor untuk donat
sambal cili kering untuk pau sambal

- satukan mauripan ngan gula dalam satu cawan air, kacau dan biarkan berbuih
- sambil tu satukan tepung ngan susu tepung, butter dan sortening
- masukkan air yg bercampur mauripan tadi gaul sambil tuang sedikit2 2 cawan lagi air bercampur garam
- bila doh dah tak melekat di tangan dan di bekas bolehlah dicanai dan diterap menggunakan acuan donat
- biarkan kembang dalam 20 minit barulah digoreng menggunakan api yg kecil...jgn kecl sangat nanti serap minyak dan jgn besar sangat nanti hangus dalam tak masak....agak donat tu berbuih mase proses menggoreng sedang eloklah api tu...
- bila dah angkat tapis sekejap je pas tu terus masuk dalam bekas dan tabur gula...tampi2 sikit biar gula tu rata
- kalau pau sambal tunggu suam2 kuku barulah boleh di potong dan di bubuh sambal.....



kisah ini akan bersambung............

Tiada ulasan:

Catat Ulasan