Jumlah Paparan Halaman

Selasa, 18 Oktober 2011

KUIH LAPIS


Ni awa buat setengah adunan aje....kalau ikut adunan yg ade kat bawah ni kena guna loyang 9"x9" dan lapisannya lagi tebal...

2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan tepung beras
2-3 sudu tepung ubi
8 cawan santan kelapa
3/4 cawan gula

- Panaskan kukus
- Loyang yang hendak digunakan dialaskan plastik supaya senang untuk mengeluarkan kuih nanti
- Blend semua bahan sehingga sebati
- Tapis adunan
- bahagikan kepada dua bahagian (saya guna mangkuk taufufa yang kecil untuk membahagikan adunan...macam dlm cerita nujum pak belalang...satu untuk putih satu untuk pink...sehingga habis....3 mangkuk untuk putih 4 mangkuk untuk pink)
- warnakan ikut suka.....
- apabila air kukus dah mendidih mulakan melapis dengan lapisan pink dahulu....kukus selama 5 minit,
- lepas tu baru lapisan putih....setiap kali angkat tutup kukus...lapkan tutup itu agar tidak ada air yg menitik atau alas tutup periuk ngan kain yang menyerap air
- apabila sudah melapis lapisan terakhir...kukus selama 30 minit
- tutup api dan buka penutup kukus....biarkan kuih betul2 sejuk baru boleh dikeluarkan dari loyang dan dipotong.....
- nikmatinya dengan penuh perasaan....................selamat mencuba............ 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan