Jumlah Paparan Halaman

52,492

Selasa, 18 Oktober 2011

KUIH LAPIS


Ni awa buat setengah adunan aje....kalau ikut adunan yg ade kat bawah ni kena guna loyang 9"x9" dan lapisannya lagi tebal...

2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan tepung beras
2-3 sudu tepung ubi
8 cawan santan kelapa
3/4 cawan gula

- Panaskan kukus
- Loyang yang hendak digunakan dialaskan plastik supaya senang untuk mengeluarkan kuih nanti
- Blend semua bahan sehingga sebati
- Tapis adunan
- bahagikan kepada dua bahagian (saya guna mangkuk taufufa yang kecil untuk membahagikan adunan...macam dlm cerita nujum pak belalang...satu untuk putih satu untuk pink...sehingga habis....3 mangkuk untuk putih 4 mangkuk untuk pink)
- warnakan ikut suka.....
- apabila air kukus dah mendidih mulakan melapis dengan lapisan pink dahulu....kukus selama 5 minit,
- lepas tu baru lapisan putih....setiap kali angkat tutup kukus...lapkan tutup itu agar tidak ada air yg menitik atau alas tutup periuk ngan kain yang menyerap air
- apabila sudah melapis lapisan terakhir...kukus selama 30 minit
- tutup api dan buka penutup kukus....biarkan kuih betul2 sejuk baru boleh dikeluarkan dari loyang dan dipotong.....
- nikmatinya dengan penuh perasaan....................selamat mencuba............ 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan