ni bekas beli taufufa yg rm2 tu |
1 cawan serbuk koko (100gm)
1 1/4 cawan gula pasir (250gm)
1 tin susu cair
1 cawan minyak masak (200gm)
1 1/4cawan susu pekat manis (250gm)
semua bahan diatas di satukan dan dimasak di atas api sebentar...sehingga nampak buih sedikit...matikan api
4 biji telur
1 sudu kecil soda bikabonat
1 sudu kecil serbuk penaik
1 1/2 cawan tepung gandum (150gm)
- masukkan bahan diatas ini kedalam adunan yg telah dimasak sebentar tadi
- kacau sebati menggunakan wisk
- panaskan kukus sehingga mendidih
- masukkan adunan kedalam acuan (tak kisahlah acuan apepun)
- kukus selama 1 jam
TOPPING
200ml whiping cream
300 gm chocolate masakan
1 sudu besar mentega
- masak menggunakan double boiler dan gaul menggunakan wisk sehingga berkilat
- sejukkan dulu kek dan topping ni barulah boleh sapu
- hias ikut suka...kalau tak hias pun tak ape...boleh je terus makan......
satulagi cara buat topping kalau tak de whipping cream
1 tin susu pekat manis
1 sudu kecil vanilla
1/2 cawan minyak jagung
1/3 cawan serbuk koko
sedikit garam
masak atas api perlahan sehingga sebati
tuang ke atas kek tadi
Tiada ulasan:
Catat Ulasan