Jumlah Paparan Halaman

Ahad, 30 Oktober 2011

KEK CHOCOLATE MOIST

ni bekas beli taufufa yg rm2 tu



1 cawan serbuk koko (100gm)
1 1/4 cawan gula pasir (250gm)
1 tin susu cair
1 cawan minyak masak (200gm)
1 1/4cawan susu pekat manis (250gm)

semua bahan diatas di satukan dan dimasak di atas api sebentar...sehingga nampak buih sedikit...matikan api

4 biji telur
1 sudu kecil soda bikabonat
1 sudu kecil serbuk penaik
1 1/2 cawan tepung gandum (150gm)

- masukkan bahan diatas ini kedalam adunan yg telah dimasak sebentar tadi
- kacau sebati menggunakan wisk

- panaskan kukus sehingga mendidih
- masukkan adunan kedalam acuan (tak kisahlah acuan apepun)
- kukus selama 1 jam

TOPPING

200ml whiping cream
300 gm chocolate masakan
1 sudu besar mentega

- masak menggunakan double boiler dan gaul menggunakan wisk sehingga berkilat
- sejukkan dulu kek dan topping ni barulah boleh sapu
- hias ikut suka...kalau tak hias pun tak ape...boleh je terus makan......

satulagi cara buat topping kalau tak de whipping cream

1 tin susu pekat manis
1 sudu kecil vanilla
1/2 cawan minyak jagung
1/3 cawan serbuk koko
sedikit garam

masak atas api perlahan sehingga sebati
tuang ke atas kek tadi


Tiada ulasan:

Catat Ulasan