Kuih ini adalah satu kuih yang amat mendebarkan untuk awa cuba sebab kata kekawan kena buat tahi minyak dulu.....tahi minyak nilah yang buat lemah ni...sebab tak pernah buat...dulu masa kecik adalah tengok mak buat minyak.... lamaaaaaaaa sesangat baru jadi tahi minyaknya...pas tu tahi minyak tu buat sambal tumis cili api pergh.... sodap....ehhh...apesal cite pasal tahi minyak ni pulak...kan nak cite kuih kole kacang...melalut pulak...
yang kelihatan digambar ini adalah sebahagian kebun sayur my hubby yang sekangkang kera......punyalah semangat dia berkebun di tanah yang gersang dan tandus ini sebelumnya.... |
ini pula saujana mata memandang nursery kelapa sawit....betul2 di belakang pintu dapur saya...... |
rasa sungguh bertuah mendapat rumah di no19 jalan teratai ni...walau pada mulanya rasa nak menangis bila hubby undi dapat rumah baris belakang sekali..... rupanya ada hikmah disebaliknya.... subhanaullah.... aik...apesal citer pasal umah pulak ni....bila nak abis cite kole kacang....hehehehe...jangan marah......
Suatu pagi yang hening awa pun memarut, memerah sebiji kelapa lalu memasak santannya untuk dijadikan tahi minyak....laaaaaa....sekejap dan senang rupanya buat tahi minyak ni kalau buat sebiji je.... kalau buat banyak macam mak dulu tu barulah lama hingga jenuh menunggu...... dah jadi minyak dan tahi minyak ni....baru timbul semangat nak buat kole kacang nyerr.....
Taraaaa...dah jadi...cecantik tak.....
Taraaaa...dah jadi...cecantik tak.....
Jom kite ceciter tang resepinya.....
sebiji kelapa
** parut dan perah - ambil santannya
** masak di atas api yang besar
** pada mulanya sesekali godak
** apabila sudah nampak sejat, kacau hingga betul2 menjadi minyak (jangan tunggu sampai tahi minyak tu gelap sebab nanti dia bertambah hangus macam saya punya tu, bila sudah diangkat...agak2 kecoklatan terus padam api)
** tapiskan minyak dan tahi minyak
** biarkan tahi minyak sejat minyaknya...(guna penapis besi jangan guna yang plastik nanti habis terpeleot....)
2 cawan gula merah
4 sudu besar gula pasir
2 cawan air
1 helai daun pandan
** masak semuanya hingga larut
** tapis dan biarkan sejuk....
4 cawan santan
2 cawan tepung kacang hijau
secubit garam
2 sudu besar minyak kelapa yg kita masak untuk dapatkan tahi minyak tadi ( tujuannya untuk menambah aroma kole kacang ini)
** satukan tepung kacang hijau bersama santan, garam dan minyak kelapa - kacau hingga tidak bergentel
** masukkan adunan gula tadi
** masak atas api yang sederhana (jangan tinggal)
** apabila sudah pekat...kacau lagi dalam 5 minit dengan api yang perlahan)
** tuang adunan dalam loyang
** taburkan tahi minyak
** biarkan betul-betul sejuk baru boleh potong (kalau kita nak makan pagi...malam tu bolehlah kita buat)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan